Nový přírustek do chovu-FUNDULOPANCHAX OESERI

14.04.2012 18:17

A máme nový přírustek do chovu.

Pořídili jsme další krásné nenáročné halančíky Fundulopanchax oeseri. Základní sestava z jednoho samce a dvou samic už se zabydluje v nové nádrži.

Jako nejběžnější vybavení nádrže se těmto malým rybkám dává dno z tmavého velmi jemného štěrku, několik plovoucích i statických rostlin, kousek jávského mechu (Versicularia dubyana) a samozřejmě technické vybavení, jako je filtr a ohřívač.

Tato krásná africká rybka toho k životu moc nepotřebuje, takže je to jedna z mnoha rybek, které můžou být chovány i naprostým laikem v docela malé nádrži někde v rohu místnosti.

Nemá moc velké nároky na světlo, někteří autoři publikací uvádějí spíše přítmí a nebo světlo rozptýlené, než osvětlení přímé nad nádrží a i teplotně ji vyhovuje spíše spodní hranice ,,tropických " teplot, které většině našich chovanců dopřáváme. Udávané rozmezí ideálních hodnot se uvádí ve většině případů mezi 22-24 stupňů Celsia, což je přijatelné i pro běžné chovatele, kteří jen touží po malé pestré rybičce.

Voda jim vyhovuje ,,běžná vodovodní" , ale to je sporné, poněvadž voda vodovodní má různé hodnoty v různých místech republiky. Jen je třeba vodu nechat odstát a správně temperovat.

Tento halančík je s potravou podle mého názoru spíše na dolní hranici náročnosti.Mám osobní zkušenost sice s jiným druhem halančíka, ale taktéž rodu Fundulopanchax, že bez problémů přijímá jakékoliv mražené krmivo, nepohrdne změnou na granulovaném krmivu a taky občasný výsadek krmení těmto rybám jen prospěje, poněvadž nejsou až tak pohybově aktivní jako např. drobné tetrovité ryby a mohly by ztučnět. Samozřejmě kondici ryb ovlivňuje spousta faktorů,ale překrmování je jeden ze základních, kterým je třeba se vyhnout.

Vzhledem k tomu, že se jedná o ,,sourozence" z rodu Fundulopanchax, což je opravdu nenáročná ryba, tak se brzo budeme moci dočkat odchovu.

autor:gagal

            P